Producció Gràfica – Treballs Finals

A l’assignatura de Producció Gràfica, impartida per Lluc Massaguer, s’estudien els suports, els processos i les tècniques d’impressió en arts gràfiques, així com la preparació d’originals que després seran reproduïts. Es treballen les tècniques bàsiques per a aconseguir l’autogestió de l’alumnat en el disseny dels impressos. A continuació es presenten alguns dels treballs finals de l’assignatura.

 

Utilització de materials naturals com a plantilles per a serigrafia – Cecelia Wood

L’objectiu d’aquest projecte era explorar les possibilitats gràfiques de les plantilles per a serigrafia creades a partir de materials naturals, amb la finalitat de descobrir quins efectes pot generar aquesta tècnica. Per a les plantilles s’han utilitzat fulles, plantes i teixits naturals com el cotó i el jute. Amb la intenció de multiplicar el número de possibilitats gràfiques, s’ha treballat aquestes plantilles tant amb emulsió com sense ella, per tal de generar resultats diversos. La fi del projecte és aprofundir en la creació d’imatges de forma completament manual, prescindint de programes com Photoshop i Illustrator. Algunes de les conclusions que se’n treuen són que gairebé qualsevol cosa plana pot ser insolada o utilitzada com a plantilla per a generar gràfics, i que una de les avantatges dels processos manuals és la possibilitat de que es generin resultats inesperats.

 

Zer dio suak? – Ander Zanguitu

Aquest projecte s’ha basat en l’experimentació de tintes mitjançant la tècnica de la serigrafia, creant tintes a partir dels pigments de materials cremats. La raó de la utilització de productes cremats radica en el context de Barcelona, en concret en la post sentència del Procés. Què significa el foc? Què es vol comunicar mitjançant aquest? Es pot transmetre la força metafòrica, social o històrica del foc amb la tinta i la utilització d’aquesta? El nom del projecte “Zer dio suak?” (Què diu el foc?) s’utilitza no per preguntar al foc totes aquestes preguntes, sinó per exposar-les i deixar-les a l’aire. S’ha volgut portar el caràcter crític del foc al disseny gràfic.

 

Ecoedició – Nele Kempenaers

Com poden les decisions preses per una dissenyadora gràfica o un dissenyador gràfic influir en l’impacte ambiental del seu disseny? Aquesta és la pregunta a partir de la qual sorgeix aquest projecte d’investigació. El treball conté un anàlisi de les pràctiques ecològiques de les impremtes Cevagraf i Vanguard Gràfic i explica el que les dissenyadores gràfiques i els dissenyadors gràfics han de saber sobre ecoedició i com poden trobar la impremta i el paper adequat. Tot i que la sostenibilitat pot ser molt complexa, és la responsabilitat de la dissenyadora o el dissenyador superar aquests reptes i mantenir una postura crítica al respecte.