Una part de l’assignatura Anàlisi i Gestió de Publicacions Digitals es centra en conèixer el Disseny Centrat en l’Usuari (DCU). El DCU és una manera de planificar, de gestionar i de dur a terme projectes de creació, de millora i desenvolupament de productes digitals interactius. Alhora, també és considerat una filosofia o un enfocament de disseny segons el qual qualsevol activitat de disseny ha de tenir en compte per a qui es dissenya i també els contextos d’ús.




Amb una perspectiva similar al DCU trobem també el Design Thinking (http://www.whatisdesignthinking.org) que proposa un procés de resolució pràctic i creatiu de problemes combinant l’empatia, creativitat i racionalitat per a donar resposta a les necessitats dels usuaris.
A l’assignatura vam començar amb una activitat que va ser una dinàmica de grup per conèixer el Design Thinking i així enfocar els aspectes del disseny centrat en l’usuari que voliem treballar al llarg del curs. Aquesta activitat es va basar en un workshop realitzat a la d.School de Stanford (http://dschool.stanford.edu) anomenat The Wallet Project (https://dschool.stanford.edu/groups/designresources/wiki/4dbb2/The_Wallet_Project.html). Es tracta d’una activitat de curta durada on els participants segueixen, a un ritme molt ràpid, tot el procés de disseny centrat en l’usuari d’un producte. En aquest cas es tractava d’un producte analògic, una cartera. El punt de vista analògic aporta un element interessant de reflexió donat que l’assignatura s’orienta principalment al disseny de productes digitals interactius.
El curs es va dividir en cuatre grans parts, presentar HCI (Human-Computer Interaction) i DCU i les seves tres etapes principals: investigació d’usuaris, disseny i avaluació. En cada etapa es van treballar els mètodes i tècniques específics, així, vam veure com utilitzar tècniques relacionades amb la investigació i d’usuaris (enquestes, entrevistes, investigació contextual), el disseny (arquitectura de la informació, card sorting, diagrames de flux, prototipatge) i l’avaluació de la usabilitat (test amb usuaris i avaluació heurística). Es pot trobar més detall dels continguts treballats en el curs aquí (www.interfazed.net).
Per treballar de manera pràctica el disseny centrat en l’usuari, cada estudiant va portar a terme un projecte personal. En el projecte calia seguir totes les etapes del procés, seleccionant i utilitzant les tècniques més adients per l’objectiu del projecte. Cada estudiant va triar el projecte a realitzar, dins del marc general del curs: serveis i aplicacions relacionats amb els wereables i el body data. Així, es van portar a terme projectes que van des de les apps per control de l’asma i el polen a aplicacions de suport a l’assistència i serveis i apps relacionats amb el lleure, l’esport i la forma física. A continuació es presenten algunes captures dels projectes realitzats.
Enric Mor, professor d’Anàlisi i gestió



